16 Nisan 2013 Salı

Spartacus



Spartacus:

 ilk gösterimini 22 Ocak 2010'da Starz'da yapan ABD yapımı televizyon dizisi. Dizide, MÖ. 73-71 arasında Roma Cumhuriyeti'ne karşı büyük bir köle ayaklanması başlatan Trakyalı gladyatörden esinlenilmiştir. Dizinin yönetici yapımcıları Steven S. DeKnight ve Robert Tapert Spartaküs'ün yaşamının gizli ilk dönemlerinden tarihsel kayıtların başlangıcına uzanan olayları yapılandırmaya odaklanmıştır.Dizi şiddet görüntüleri, ağır cinsel içerik ve argo içerdiği için TV-MA olarak sınıflandırılmıştır.
İlk sezon Spartaküs: Kan ve Kum alt başlığıyla yayınlandı. Dizi ilk başta ikinci bir sezona uzatılacaktı; fakat Andy Whitfield'a Hodgkin dışı lenfoma başlangıcı teşhisi konulunca yapım ertelendi. Gecikme yüzünden, Starz Spartaküs: Arenanın İlahları adında altı bölümlük bir önbölüm dizisi yaptı. Whitfield'ın kanserden kurtulduğu açıklandıktan sonra 2. sezonun ön yapımına başlandı.Fakat bir şekilde kanser tekrarladı, bu yüzden Starz 2. sezonun başında Spartaküs rolünü oynaması için Whitfield'ın rızasıyla yerine oyuncu Liam McIntyre ile anlaştı. Andy Whitfield 11 Eylül 2011'de öldü. İkinci sezon Spartaküs: İntikam alt başlığıyla yayınlandı.

Arenanın İlahları :

 Starz kanalınca hazırlanan bir mini dizi ve Spartaküs: Kan ve Kum'un önbölümüdür. İlk bölümü 21 Ocak 2011 tarihinde yayınlanmıştır. Dizi, Capua Şampiyonu olan Gannicus isimli gladyatörü konu edinmiştir. Oyuncu kadrosunda orijinal seriden Lucy Lawless Lucretia'yı, John Hannah Batiatus'u, Peter Mensah Oenomaus'ı ve Manu Bennett ise Crixus'ı canlandırmıştır.
25 Şubat 2011'de sonlanan mini dizi IGN tarafından olumlu eleştirilerle karşılaşmış, final bölümü ise 9.5/10 puan alarak "Olağanüstü" olarak nitelendirilmiştir.


Kan ve Kum:
 tarihsel bir olayı konu alan Amerikan yapımı dizidir. Dizi tarihsel bir karakter olan Trakyalı asker Spartacus'ün köle olmasını ve bir gladyatöre dönüşümünü anlatmaktadır. Dizinin kaynağı Howard Fast'ın aynı isimde yazdığı kitaptır. Hikâye Milattan Önce 73-71 yıllarında Roma Cumhuriyeti'nde geçmektedir. İlk bölüm 22 Ocak 2010 tarihinde yayınlanmıştır. İlk sezonsa 13 bölümde tamamlanmıştır.
Dizinin ikinci sezon çekimleri ise Spartacus karakterini canlandıran Andy Whitfield'da bir çeşit lenfoma teşhis edilmesi sebebiyle belirsiz bir süre için ertelenmiştir. Daha sonraları kanseri yenenWhitfield'ın yeni sezon çekimlerine başladığı açıklanmış ancak hastalığının nüksetmesi üzerine diziden çıkarılmıştır. Sonrasında ise Whitfield'ın rolü için Liam McIntyre ile anlaşılmıştır.
Dizinin ikinci sezonunun gecikmesi nedeniyle Starz bir açıklamayla altı bölümlük kısa bir ara sezon yayınlayacağını duyurmuştur. Bu ara sezon prequel olacaktır yani dizinin ana karakterlerinin geçmişleri konu edilecektir. Altı bölümlük bu sezonun ismi ise Spartacus: Gods of the Arena olmuştur. Kanal, bu açıklamadan kısa bir süre sonra ara sezonun fragmanı yayınlamıştır.5 Şubat 2011 tarihinde ise bu ara sezonun son bölümü yayınlanmıştır.
İntikam:
Spartaküs: Kan ve Kum'un Batiatus Hanesi'ndeki kanlı kaçışla sona ermesinin ardından, Spartaküs: İntikam'da gladyatör ayaklanması Roma Cumhuriyeti'nin kalbine korku salmaya başlar. Praetor Claudius Glaber ve Romalı askerleri, Spartaküs'ün büyüyen özgürleşmiş köleler topluluğunu daha fazla zarar vermeden önce ortadan kaldırmak için Capua'ya gönderilir. Spartaküs ise karısını köleliğe ve sonunda da ölüme mahkum eden adama karşı kişisel intikam ihtiyacını tatmin etmek veya bölünmeden orduyu geliştirmek için gerekli olan daha büyük fedakârlıklar yapmak arasında bir seçim yapacaktır.

Lanetlilerin Savaşı 


Karakterler ve oyuncular
Romalılar
Ilithyia (Viva Bianca) – senatör Albinius'un kızı ve Glaber'in karısı.
Quintus Lentulus Batiatus (John Hannah) – bir eğitmen (lanista) ve Spartaküs'ün ustası.
Seppius (Tom Hobbs) - tanınmış bir genç Capua vatandaşı. Spartaküs'ü yakalama onurunu Glaber'dan almayı amaçlamaktadır.
Lucretia (Lucy Lawless) – Batiatus'un karısı.
Tullius (Stephen Lovatt) – Batiatus'un iş rakibi.
Seppia (Hanna Mangan-Lawrence) - Seppius'un küçük kız kardeşi.
Gaia (Jaime Murray) – sosyeteye girmeye çalışan biri ve Lucretia'nın arkadaşı.
Gaius Claudius Glaber (Craig Parker) – Spartaküs'ün bir gladyatör olarak köleleştirilmesinden sorumlu bir Roma ordusu büyükelçisi (legatus).
Titus Lentulus Batiatus (Jeffrey Thomas) – Quintus Batiatus'un babası ve aile oyununun (ludus) sahibi.
Publius Varinius (Brett Tucker) - Glaber'ın baş siyasi rakibi ve praetor yandaşı.
Vettius (Gareth Williams) - Tullius'un genç yardımcısı ve rakip oyunun (ludus) sahibi.
Solonius (Craig Walsh Wrightson) – Batiatus Hanesi'e rakip bir eğitmen (lanista).
Tiberius Crassus (Christian Antidormi) – Marcus Licinius Crassus'un oğlu, Jül Sezar'ın rakibi
Gladyatör ve köleler
Spartaküs (Andy Whitfield, sonra Liam McIntyre) – köle ayaklanmasını başlatmadan önce Lentulus Batiatus'un oyununda (ludus) gladyatörlük yapmış Trakyalı bir köle.
Crixus (Manu Bennett) – bir Galyalı ve Batiatus'un Spartaküs'ten önceki en iyi gladyatörü. Naevia'ya aşıktır.
Gannicus (Dustin Clare) – Batiatus oyununun (ludus) şampiyon gladyatörü.
Agron (Daniel Feuerriegel) - Batiatus oyununa satılan Cermen bir gladyatör. Erkek kardeşi Duro'nun öldüğü ayaklanmada Spartaküs'e ilk katılandı. Daha sonra Spartaküs'ün en iyi savaşçılarından biri oldu.
Naevia (Lesley-Ann Brandt, sonra Cynthia Addai-Robinson) – Lucretia'ya bağlı kişisel köle. Crixus'a aşıktır.
Varro (Jai Courtney) – ailesine destek olmak için kendisini oyuna (ludus) satan bir Romalı vatandaş.
Sura (Erin Cummings) – Spartaküs'ün karısı.
Barca (Antonio Te Maioha) – lakabı "Kartaca Canavarı"dır. Batiatus'un en başarılı gladyatörlerinden biridir ve ustası için korumalık yapmaktadır.
Oenomaus (Peter Mensah) – Batiatus'un gladyatör çalıştırıcısı (doctore).
Mira (Katrina Law) - ölüm tehdidi altında Spartaküs'ü ayartmak için gönderilen köle bir kız. Onun aşığı olur.
Melitta (Marisa Ramirez) – Lucretia'nın kişisel kölesi ve Oenomaus'un karısı.
Ashur (Nick Tarabay) – Crixus tarafından arenada bacağı kötürüm bırakılan Asurlu eski bir gladyatör; daha sonra Batiatus'a muhasebeci ve yardımcı olarak çalıştı.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder